Kar naenkrat dve zvezi? Kaj se dogaja?

Javno pojasnilo ustanoviteljev SEZ

18.5. sta se na isti dan na družbenih omrežjih pojavilo več novic o nastanitvi dveh različnih slovenskih e-športnih zvez. E-športna Zveza Slovenije (EŠZS) in Slovenska e-športna Zveza (SEZ). Kot pobudniki in soustanovitelji slednje, smo v preteklih dneh prejeli veliko upravičenih vprašanj glede nastale situacije, ki jo želimo tukaj javno nasloviti.

Prvič smo potrebo po strukturiranju slovenske e-športne skupnosti v obliko zveze opazili že sredi junija 2018, ko je Slovenska tiskovna agencija organizirala okroglo mizo na temo e-športov, na kateri smo tudi sodelovali. Diskusija je spodbudila našo željo po obstoju e-športne zveze, ki je prepoznana s strani države, razbija stereotipe širše javnosti do te nove oblike tekmovanj in zgradi resno tekmovalno strukturo, ki bi pomagale tako igralcem, ekipam,organizatorjem in sponzorjem.

Dve leti kasneje se kot društvo, ki je nedvomno eno izmed začetnic prirejanja večjih e-športnih tekmovanj v Sloveniji, šele zdaj počutimo dovolj sposobni, da se lotimo tega izjemnega izziva vzpostavitve legitimne e-športne zveze v Sloveniji. Skozi organizacijo več kot 60 gaming dogodkov smo namreč nabrali ogromno znanja, poznanstev in izkušenj iz slovenske gaming scene. Vzpostavili smo odnos z igralci, s tekmovalci, s sponzorji, gaming kreatorji in javno publiko ter jih vse povezali skozi deljeno strast − e-šport. 

V preteklih dveh letih smo o ustanovitvi zveze tako že uradno govorili z državnimi ministri in odvetniškimi pisarnami ter se povezali s sponzorji, ki bi tovrstno zvezo bili pripravljeni podpreti. Vse te izkušnje pa nas tudi ločijo od drugih, mlajših tovrstnih organizacij v Sloveniji. Namreč, te iste izkušnje nam prikazujejo realno sliko težavnosti tega izziva vzpostavitve zveze in kaj vse ta izziv prinaša. Kaj je treba zanj postoriti in v kolikšnem času je to sploh realno izvesti? S temi izkušnjami smo konstruktivno pristopili tudi v pogovore o nastanku enotne zveze z ustanovitelji zveze EŠZS in sodelovali v začetnih razpravah. A tukaj so nas naše izkušnje posledično tudi razdvojile. Naši pogledi se niso ujeli in videli smo drugačno pot za dosego ustanovitve zveze. Sprejeli smo odločitev, da z ustanovitelji EŠZS ne stopimo v partnerstvo, ampak nadaljujemo na svoji poti, ki smo jo začrtali že pred dvema letoma. 

Naš namen te odločitve ni tekmovalnost ali razdvajanje sredstev, ki so na slovenskem trgu že tako ali tako skromna, ampak zagotavljanje kakovostnih temeljev ustanovitve e-športne zveze, ki bazirajo na izkušnjah, znanju in poznavanju slovenskega e-športnega okolja. Vsakršna aktivnost na tem področju je v Sloveniji močno dobrodošla in v njej ne vidimo rivalstva, ampak možnost odkrivanja različnih poti k morebitnemu enakemu cilju. Odprti smo za vse pobude in predloge za sodelovanje, ki so konstruktivni in ki bodo vzpostavljalo dolgoročno stabilne temelje panoge e-športa v Sloveniji.

E-šport je izjemno hitro razvijajoče in rastoče področje, kar pomeni, da je čas ključnega pomena. Naznanilo nastanka obeh zvez na isti dan to pomembnost tudi potrjuje. Naša odločitev, da 18.5. nastanek zveze javno naznanimo namreč ni nastala v enem dnevu, ampak nastaja že od leta 2011, od ustanovitve našega društva, šele sedaj pa je začela dobivati konkretno obliko. Isti dan naznanitve ustanovitve zveze, naj zato ne daje sporočila, da je naša odločitev bila refleksivna in nenadna. Naznanitev je le vrh ledene gore dela, ki smo ga v zadnjih letih vložili v prihodnost razvoja slovenskega e-športa. Prihodnost, ki si jo želimo doživeti skupaj z igralci in gledalci.

Društvo za elektronske športe – spid.si, pobudnik in ustanovni član Slovenske e-športne zveze